Mitä tuulipuku- ja juoksijakansa rakastaa yli kaiken — ulkoilmassa nauttimista. On piknikkiä, juhannusta ja joulua, ja mikä onkaan sen mielelle ja keholle parempi tapa olla kuin urheilla yhdessä ulkoilmassa. On olemista yhdessä siinä missä kisailuakin. Peli on osa elämää ja kansallista identiteettiä. Urheilu ja ulkoilma pitää yllä me-henkeä, kansallista koheesiota ja puolutustahtoa.

Hyttysten ininästä viis, eikä karhujakaan ole mailla halmeilla. On hyvä kokoontua erilaisille kentille ja radoille, pelaamaan, juoksemaan, nauttimaan ja kisailemaan. Ulkoilmaurheilu on kansalle tärkeä asia.

Urheiluseuroja ja liikkeitä perustetiin aikoinaan Suomi väärälleen. Jokaiseen makuun oli jotakin, ja urheiluseurat nauttivatkin erityistä valtion tukea ja suojelua – tarjosivathan ne samalla yhteiskunnalle sosiaalipoliittisia funktioita. Urheileva kansa pysyy hyvässä kunnossa eikä heti innostu kapinoimaan. Urheilu on suomalaisen yksilön uhrilahja valtiolle, lääkärit määräävät urheilua kuin kiinalaiset vihreää teetä joka vaivaan.

Suomalaisen pohjoisen alueen pitkä kesä tarjoaakin hyvät puitteet ulkoilmaurheilulle. On yötöntä yötä, on lääniä vaikka toisille jakaa, eikä taloja, ihmisiä, teitä tai kasarmeja ole liian tiheään ahdettua. Puita on kyllä, muttei niitä suomalaisen ole paha raivata, jos urheilukenttää ollaan rakentamassa.

Tuhansien ja tuhansien järvien maa tarjoaa paljon myös vesipinta-alaa. Ulkoilmaurheilu siirtyykin sujuvasti vetten päälle, jossa tilaa riittää temmeltää. Talvella kun lammet jäätyy, aurataan valtavat aukiot kirkkaiksi luistinradoiksi, pelikentiksi, teiksi ja poluiksi. Pieniä reikiä porataan sinne tänne, ja kas, kalastus nousee talvella uuteen kukoistukseen. Ulkoilmalajit ja ulkoilu loistaa ja nauttii arvostustaan, kun ihmiset kautta maailman tulevat ihmettelemään mitä kaikkea järvistä oikein löytyy.

Suomalaiselle ulkotila on myös pelottava kuin kaukainen metsä gallialaiskylälle. Alati vaaniva maailmanpolitiikka pitää suomalaisen varpaillaan ulkotilaan nähden. Rakennetaan rajaa ja aitaa, valvotaan lentävillä roboteilla mitä ulkotilassa tapahtuu. Metsä vastaa, kun sinne huudetaan, uskoo suomalaine ja painelee menemään.