27 Mar

Ulkoilmaurheilu Suomessa — purku ja uutta matoa koukkuun

Ei kulunut montaa sekuntia välissä aikaa, mutta säännöt on sääntöjä. Peli on menetetty, kun pallo ehti pesään ennen pelaajaa. Peli jatkaa omaa tahtiaan, kunnes kaikki pelaajat on kiertänyt kentän ja pesästä pesään, kun pisteet on laskettu voi voittaja nousta pallille ja nauttia suosiostaan. Sellaista on suomalainen ulkoilmaurheilu. Lopuksi otetaan kunnolla kuppia ja maistellaan makkaraa. On aika saunoa ja antaa hikisten vartaloiden kosketella toisiaan. Toverilliset miehet alastomina istuvat kuumalla lauteella naisten kanssa yhdessä, heittävät juttua ja kertaavat pelin jännittävimpiä paikkoja. Löylykauha heittää kuumaa vettä kiukaaseen, ja sihisevä höyrypilvi nousee saunan kattoon. Ihmiset siristelevät silmiään ja antavat kuuman höyryn hivellä karheaa ja sileää ihoa. Joku vahingossa koskee toista, tuntee ihmisen ihollaan. Syntyy ehkä uuttakin kun ihminen ihastuu toiseen ja antaa luonnon tehdä tehtävänsä.

Peliä on kaikenlaista, joku ottaa mittaa liikkuvasta pallosta, toinen yrittää osua paikallaan pysyvään palloon. Pallo on vain ja pysyy ihmisten mielissä, myyttisenä kuin planeetta, sen omituinen muBaseball_-_sledge_making_baseoto kiehtoo ihmistä kautta maailman. Käydäänpä sotiakin rautapalloja heittelemällä. Pallon kummallista luonnetta ei ihminen koskaan voi oikein ymmärtää, kun se haastaa matematiikankin, pilkkaa vakioita ja esittää loputtoman desimaalisarjan. Pallo ei taivu vakioksi.

Kentän vastalaidoilla kaksi hurjan kokoista verkkopesää julistaa pelin alkaneeksi. On aika pelata potkupalloa. Tässä pelissä ei tarvita mailoja, eikä käsiä ole lupa käyttää muuten kuin maasta ylös nousemisen apuna, jos nyt sattuu kaatumaan pelin temmellyksessä. Potkupallossa on lupa potkia, mutta vain palloa. Potkupallossa on yksi pallo, kaksi maalia ja monta hikistä miestä tai naista kentällä taistelemassa oman päämääränsä edun vuoksi. Kaksi päämärää, kaksi tavoitetilaa kohtaa kentällä, jossa on rajattu toimintamahdollisuus, mutta koska päämäärät ovat vastakkaisia, on taidosta ja voimasta kiinni kumpi voittaa.

Yksin ei palloa voi lähteä kuljettamaan, vaikka kuinka hyvä potkija olisi ja vaikka kuinka hyvin käsittelisi palloa. Paitsioon joutuu se joka yksin lähtee juoksemaan. Pallopelit onkin suomalaisten rakastamia, koska ne kasvattaa yhteishenkeä. Pitää pelata tiimissä ja hyvin yhteen. Pitää osata syöttää pallo kaverille, ottaa vastaan kun kaveri etenee, muodostaa kuvioita kuvioiden perään, jotta vastustajan tavoittelema liike ja eteneminen saadaan alistettua oman tavoitteen alla.