27 Mar

Ulkoilmaurheilu Suomessa — potkupallon huuma

Pelin puolivälissä on jo muutama maali tullut, kun vastapuoli onnistui ryhmässä liikkumaan kohti vastustajan maalia. Ei voinut yksinäinen maalivahti mitään, kun joukko vastapuolen pelaajia sukkelaan vaihtoi palloa pelajalta toiselle. Omatkaan puolustajat eivät riittäneet taidossa tai ketteryydessä, kun ryhmä eteni kohti roimasti ammottavaa säkkiä, oli maalin vuoro saada palloa sisäänsä. Sen verkko heilahtaa kuin nuoren tytön sääret, kun tavoite saavutetaan. Innoissaan se ottaa palloa sisään, nauttii siitä kun pelaajat ihmettelee sen poskessa miten näin kaikki kävikään. Onnellisena pelaajat hymyilevät ja hurraavat, kun maali raukeana asettuu ja maalivahti ottaa pallon heittääkseen sen uudelle kierrokselle. Uusi peli voi alkaa.

Joukkueet kokoontuu enne seuraavan erän alkamista tuumimaan yhdessä hetken, että pitääkö jotain muutta, että ensi kerralla pallo osuisi juuri heidän haluamaansa maaliin. Haluja on kahdenlaisia, tässä pelissä, ja vastakkain asettuneina aina jompi kumpi pääsee voitolle ja toinen häviää. Jos palloja olisi kaksi, tai tavoitteita vain yksi, ei syntyisi mitään mistä kinastella, pelin ihmeellinen tenho ja jännitys syntyy kun kaksi vastakkaista pyrkimystä kohtaa ja ottaa mittaa toisistan.

Peli etenee kun pallo lentää takaisin kentälle. Pieniksi ryhmiksi muuttuneena joukkueet pyrkivät saamaan pallon haltuunsa toisilta pelaajilta. Juoksennellen ympäri suurta kenttää, pelaajilla nousee hiki pintaan kun liha tekee työtä käskettyä. On pelin ja pelaamisen aika. Riuskat miehet tai voimakkaat naiset juoksetvat ympäri kenttää, ja kas, kuin sattumalta yksi toisen puolen ryhmittymistä ottaa 2272269301_60245b8971_zpallon omakseen. Nokkelasti ja empimättä he lähtevät yksissä tuumin etenemään, oppimansa kaavan mukaisesti. Pallo vaihtaa kuljettajaansa, ikäänkuin harhauttaakseen vastapuolen pelaajia. Nopeat ja toistuvat harhautusliikkeet, pallon hallinnan siirtäminen yhdeltä toiselle, varmistaa ettei vastapuolen pelaajat liian helposti saa kuviota purettua ja otettua palloa haltuun. Pallo on ja pysyy ryhmällä joka etenee. Ja näin onkin tarkoitus, ja näin ryhmä harjoittelikin monta kertaa. Kuin gasellit aavikolla juosten saalista sumppuun, pelaajat tietävät pienissä päissään miten kuvio toimii.

Pienikin herpaantuminen yhteispelistä, ja peli on menetty, pallo siirtyisi vastapuolen haltuun. Sehän tarkoittaisi huonoa pelin kannalta, ja siksi ryhmä tekee kaikkensa suojatakseen palloa, ja edetäkseen samanaikaisesti vimmatusti ja päättäväisesti kohti vastustajan maalia.