24 Mar

Ulkoilmaurheilu Suomessa — peli alkaa

Pesäpallo sai sotaisan leiman, sen termistö kuolemisesta palamiseen kiihotti kansaa urheilemaan. Välineitä ei tarvittu nimeksikään, kunhan oli tasainen kenttä, maila ja pari palloa. Muutamakin ihminen voi jo lyödä palloa eteenpäin, vähintään syöttäjä ja pelaaja tarvitiin. Rohkeimmat heittivät itse pallon ja löivät sen, sitten lähtivät hurjaan juoksuun kentän ympäri. Eihän siinä mitään järkeä ollut, mutta samoin kuin biljardia yksin pelatessa, siinä oppii kaikenlaista ja saa ehkä treeniä pallon suunnan kohdistamiseen. Sitten kun peli on käynnissä, ja koko joukkue kasassa, on hyvä loistaa taidoillaan, kun ehtii juosta pesästä pesään, kukasta kukkaan, kuin kiimainen mehiläinen, sillä välin kun perhoset lepattelevat ja kilpaileva joukkue villisti juoksee hakemassa palloa kentän sivulaidalta.

Syöttäjä ottaa maallia rapakon takaa, taivuttaa kätensä hurjaan menoon, puristaen pallosta silmä kovana. Katse tarkkana pelaajan olalla törröttävään mailaan, välillä hänen silmiinsä, kun sopien iskemisen tahdin. Sanattomasti kuin tanssi, spektaakkeli etenee. Pelaaja tarkkailee herkeämättä syöttäjän pienintäkin liikettä, kuin leijona saalistaan savannilla. Ennen kuin aivo ehtii ajatella, on maila lähtenyt jo hurjaan kiertoon, olalta kohti karkuun lähteneen pallon oletettua paluupistettä.

Lyöjän aivo tekee työtä, kun lihakset käsissä ja selässä kiristyvät ja antavat mailalle vauhtia. Silmän räpäyksessäBaseball_pick-off_attempt pallo, syöttäjän ilmaan heittämä kova kumikimpale lähtee hurjaan vapaaseen putodotukseen. Miljardi kertaa suurempi maapallo vetää sitä puoleensä kiukkuisesti kuin nälkäinen kissa. Valtavien painovoimien alla pallo ei voi vastustaa ilmaa, eikä kohta, ihan juuri kohta, siihen osuvaa villiä mailaa, joka saa pienen pallon muuttumaan soikioksi. Äkkiä sen liikerata kääntyy 90 astetta. Pelaaja uhmaa painovoimaa, ja kääntää pienen pallon takaisin huimaan nousuun.

Syöttäjä katsoo ihmeissään miten pelaaja onnistuikin osumaan juuri oikeaan kohtaan, kun tulevaisuuden myyttinen kaaos eteni omaa vauhtiaan. Toki syöttäjä yritti heittää pallon suoraan, mutta tiedetäänhän se miten siinä käy. Pelaajan tarkat pienet lihakset ja tukeva ote mailasta saa sen tekemään nopeitakin korjausliikkeitä, kun hänen tarkat silmänsä arvioivat pallon etenemisen ja vapaan pudotuksen rataa. Ja aivan kuin sattumasta ja kaaoksesta löytyvä hetkellinen logiikka ja oikein arvaaminen kiinnostaa ihmisen mieltä, samalla tavalla on ihmeellistä, että pelaaja osuu palloon ja lähettää sen vimmaan ulkokierteeseen.