28 Mar

Ulkoilmaurheilu Suomessa — kesäsade kastelee

Suomen ilmasto tuottaa kaikenlaista ilmiötä, on sadetta, tuulta, aurinkoa, lunta ja räntää. Ulkoilmaurheilut, pelit ja kentät kasvavatkin sään armoilla. Kun peli on kiivaimmillaan, pallo lentää maaliin ja urheiijat hymyssä suin panevat parastaan, nousee mereltä hurjat mustat pilvet. Alkaa ukkonen jylisemään.

Salamat iskevät torneihin, puihin ja maastoon, kun voimakas viileä tuuli hivelee pelaajien poskia kentällä. Tuomari viheltää pelin poikki, kun koko hiekkakenttä muuttuu mutavelliksi. Sade piiskaa yleisöä ja tuuli puhaltaa ennen näkemättömällä voimalla. Meri nousee maalle, kun pilvet itkevät jalkapallokentän yläpuolella. Hurja kaatosade saa pelin päättymään, kun mutavelli nousee kentästä ja pelaajat tarpoo sohjossa eteepäin. Pallo hidastuu tahmassa ja jää paikoilleen, ei pelista tule mitään kun luonto piiskaa ja panee parastaan.

Tämä peli päättyi sattuman alla, kun ulkopuolinen luonnonvoima, suomalaisen ulkoilmaurheilun puitteissa, nosti pä17382292281_0d8c7773c2_bätään. Pelaajat marssivat sisätiloihin ja yleisö hakee suojaa katoksen alta. Suomalaine kesäsade kuivaa sen minkä kasteleekin, kun aurinko taas paistaa ja linnut laulaa.

Hiekkakenttä kaipaa kuitenkin rakkautta ja hoivaa, eikä se kuivukaan ihan hetkessä. Pitää tasottaa kivi pelikuntoon, ennen kuin voi taas juoksijat juosta kentälle palloa pelaamaan. Pelit on tältä päivältä pelattu, ja tulostaululle piiretään vain viivaa viivan perään. Näin siinä joskus käy, kun peli kohtaa luonnon ja sattuman.

Toisaalla katetun stadionin alla keinonurmi tarjoaa säänkestävän pelikentän niin potkupallolle kuin muillekin grillijuhlille. Valtavan sadekatoksen ja ukkosenjohdattimien alla innostunut yleisö voi kokoontua hurraamaan ja ihmetteleemään kun pallo etenee vihasti kentän laidalta laitaan. Maalipussit tärisevät kuiin neitsyen sääret, kun maali seuraa toistaan, ja voittoja kerätään. Pelaajat hymyilevät innoissaan kun maaliverkko raukeana rauhottuu ottamaan vastaan seuraavan erän ja pelaajat.

Katoksen taivekohdista sadevesi loorisee ohi yleisön ja pelikentän, kohti suunniteltuja uomia. Suomalainen ulkopeli voi jatkua säästä riippumatta ja harva se päivä. Kun talvi koittaa, jäätyy kenttä ja koko stadion peittyy lumeen. On kesäkauden loppu ja kenttä jää uinumaan jääkauden ajaksi. Hallin, stadionin, huoltomiehet keräävät penkit pois, kentälle unohtuneet pallot varastoon ja sulkevat koko ovaalin komeuden kuin rakkaudella peitellen sen uneen hurjan ja iloisen talvikauden jälkeen. Tyytyväisenä soikea lepää yli talven.