23 Mar

Ulkoilmaurheilu Suomessa

Suomen ilmasto tarjoaa otolliset puitteet urheilulle, niin oman perheen piirissä, kunnon kohottamiseksi, mutta miksei myös kilpailemista varten. Kaikkihan tietää miten pieni kisailu, ponnistelu ja itsensä haastaminen saa mieleenkin virkeyttä ja iloa. Yhdessäolo tuo ihmiselle onnellisuutta, kun yhteiset säännöt vahvistuu ja voidaan ottaa ihmisestä mittaa. Ihmiset kisaileat kuin karhunpennut pellolla, tosissaan, mutta silti täynnä leikkimieltä ja kisailuhenkeä.

Kesällä aurinko paistaa loputtoman pitkiä päiviä, ei tarvita tekovaloa tai lamppuja kun iltahämärä jatkuu läpi yön. Voi pelata potkupalloa päivät pitkät ja yötä myöden, kun kesäyön aurinko valaisee pellon, maalit, kentän ja kaikki innokkaat pelaajat.

Pohjoisella niemimaalla onkin kehittynyt aimo skaala erilaista ulkoilmaurheilua, niin talven kuin kesänkin tarpeisiin. Jäätävä ja pitkä talvi tuo omat erikoisuutensa ulkoilmaurheiluun. Silit suomalainen ei jää kotiin värjöttelemään, kun hanki kutsuu ja tie on auki koko perhen komeudella lähteä hankeen tarpomaan.

Talvinen jokavuotinen harras juhlakin sisältää symbolisen hahmon, partasuun, joka uhreasti polkee ympäri tanRepoveden_Kansallispuisto_Kesayonauringossanerta ja taivasta, kiihottaa rekensä hurjaan menoon kun on lyhessä ajassa navigoitava lähes kaikki harvaan asutun Suomen kodit läpi. Hengitys jäätyy, kun parta halkoo kylmää ilmaa. Kassit täynnä komea partaveikko tuo ilosanomaa ja tyhjentää lastinsa pirttiin kuin pirttiin ihmisten ihailtavaksi.

On urheilun aika, eikä kansa pysähdy hetkeksikään. Moni rohkea veikkonen ottaa kunnolla talvesta mittaa, varustaa polkupyöränsä kunnon kumeilla ja lähtee hangen läpi polkemaan kotoa kohti terveyskeskusta, työpaikkaa, alkoholiliikettä tai miksei jopa paikallista lentosotakoulua. Uhreilu on suomalaiselle yhdistelmä arkea ja juhlaa.

Hiihtämällä läpi pimeän ja kylmän metsän, kiväärit ojossa suomalainen rakensi oman maan, puolustautui karhua vastaan, anoit pirulle pikkusormen, muta saikin juuri vedettyä itsensä pois, ennen kuin peto söi koko käden. Suomalaiselle metsä, hiihtäminen ja natiseva pakkaslumi on kaikki kaikessa, ja siksi lunta pitääkin hyväillä säänööllisesti hyvin rasvatuilla suksilla. Narina vaan käy kun meno etenee, ja horisontti siintää kaukana.

Kesällä pallo lentää kun kauniit ja rohkeat kokoontuvat Hietaniemen rantaan. Paidat pois ja pikkupöksyt esille, nyt on rantapallon vuoro. Komeat miehet ja kauniit kiimaiset naiset temmeltävät ja hyppelehtivät rannalla, kun kuuma aurinko paahtaa ja jäätelö sulaa pitkin pikkulasten suupieliä.